Når himlen er klar i november, tag varmt tøj og varme sko på og kik ud.
Måneden har meget at byde på:
De to planeter Jupiter og Saturn kan kun ses i kort tid i november.
På grund af de tidligere nætter vil de blive hos os et stykke tid endnu - og det er godt, for de to er på vej mod et møde, der er værd at se: I begyndelsen af måneden er Jupiter næsten tre fingre væk fra Saturn, i slutningen af november kun lidt mere end én fingerbredde væk.
Og i december bliver det et endnu tættere møde! De to planeter bevæger sig mod venstre gennem konstellationerne, men hvis man altid ser på dem på samme tidspunkt om aftenen, er Jupiter og Saturn lidt lavere og lidt længere til højre hver aften.
Billede: NASA
Tidligt om aftenen, på samme tid som Jupiter og Saturn, kan man også se den lyse Mars i sydøst.
Vores ydre naboplanet i solsystemet var i opposition i oktober og er stadig lys og stor.
I begyndelsen af november er Mars omtrent lige så lys som Jupiter. I løbet af måneden mister Mars dog en hel del af sin lysstyrke, men det er stadig det lyseste objekt på himlen i lang tid. (Til sammenligning: Kun en stjerne på himlen er så lys - Sirius i den store hund, der står op sent i november aften.)
Mars dominerer også nattehimlen i slutningen af november, indtil den går ned omkring kl. 3:30 ned i horisontens tåge.
I begyndelsen af måneden kan Mars stadig ses indtil halv fem, når Venus stjæler showet fra øst.
Billede: NASA
Den lyse Mars fører dig til to andre planeter, som på ingen måde er så nemme at opdage:
Neptun og Uranus kan findes i nærheden, den første omkring tre håndsbredder til højre for Mars, den anden to håndsbredder til venstre for Mars. Du har dog brug for meget gode kikkerter med et stativ eller - endnu bedre - et teleskop for at opdage disse to fjerne giganter.
De to er så langt væk, at de er usynlige for det blotte øje. Uranus ville teoretisk stadig være synlig under ideelle forhold, men forholdene er sjældent så ideelle. Neptun, den yderste planet i solsystemet, kan kun ses som en lille skive selv i teleskopet.
Billede: NASA
Vores lyse nabo Venus forbliver også i november den skinnende morgenstjerne i øst.
Dog står den senere og senere op og kan, på trods af den senere solopgang, ses i kortere tid hver dag.
I begyndelsen af november kikker den kun kort efter klokken fire ud af tågen i horisonten, i slutningen af måneden derimod først omkring kl. 5:30. Himlen er her stadig meget mørk, så hun er yderst synlig med sin enorme lysstyrke.
Billede: NASA
Sidste kvarter 08-11-20 | Nymåne 15-11-20
Første kvarter 22-11-20 | Fuldmåne 30-11-20
Enkelte orionider kan stadig ses i begyndelsen af november. Højdepunktet for denne sværm af meteorer var allerede i oktober, men indtil den 7. november gnister det igen og igen.
Men i år ødelægger månen de sidste Orionider fuldstændig. Det er kort efter fuldmåne, og den stærkt skinnende måneskive dominerer himlen hver aften.
Orioniderne ser ud til at komme fra konstellationen Orion, som viser sig fra kl. 22:00 i øst og kan ses indtil morgenen. Jo senere på aftenen, jo højere er Orion - og jo bedre kan stjerneskud ses.
Fra 9. november er søgningen efter faldende stjerneskud gradvist umagen værd:
Natten til den 10. november står månen først op efter midnat, de følgende nætter altid senere. De Nordlige Taurider er på besøg i første halvdel af november og viser en svag gnist i mange nætter.
Oprindeligt var Tauriderne en enkelt sværm, spor af kometen 2P / Encke. Men Jupiters stærke tyngdekraft har trukket halesporene så langt fra hinanden, at de Nordlige Taurider nu skelnes fra de Sydlige Taurider.
Begge sværme er synlig i samme region på (næsten) samme tid, ikke langt fra Orioniderne. Deres radianter er placeret i stjernebilledet Tyren, der stiger op i øst omkring kl. 19:00. Himlen er allerede sort i november. Når begge radianter står højt på himlen omkring midnat, kan du få øje på de fleste stjerneskud.
Stjerneskuddets højdepunkt i november begynder den 6. november:
Leoniderne er aktive indtil 30. november, og i nogle år forårsager de sensationelle stjerneskud.
Leoniderne er navngivet, fordi de ser ud til at komme af retning Løven (Leo), som stiger op i øst efter kl. 23:00.
Leoniderne kommer fra kometen 55P / Temple-Tuttle, der kredser om solen hvert 33. år.
Hvis kometens spor er frisk, bliver Leoniderne en af årets smukkeste meteorsværme: Hundreder, endda op til tusinder, af de små stjerneskud kan regne ned hver time.
Kometen var sidst tæt på solen i 1998, hvilket gjorde Leoniderne spektakulære mellem årene 1994 og 2003.
Komet 55P / Temple-Tuttle viser sig desværre først igen i 2031 tæt på solen. Derfor forudsiges der ikke noget specielt skuespil for Leoniderne i år.
I "normale" år som dette regner det ti til tyve stjerneskud i timen. Og denne meteorstrøm er så variabel - man ved aldrig helt sikkert.
Hold dig opdateret her over den aktuelle situation på den nordlige og sydlige halvkugle.
Mobirise web page maker - Learn more